Obiecujące wyniki badań. Substancje w tych produktach mogą hamować ważny enzym SARS-CoV-2

Obiecujące wyniki badań. Substancje w tych produktach mogą hamować ważny enzym SARS-CoV-2

Dodano: 12
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Źródło: PAP/EPA / MARTIN DIVISEK
Komputerowe symulacje i badania in vitro wskazują, że znajdowane w niektórych produktach związki hamują proteazę niezbędną koronawirusowi SARS-CoV-2 do namnażania. Naukowcy wymieniają zieloną herbatę, kakao, gorzką czekoladę i winogrona odmiany muscadine.

Czy odpowiednimi składnikami diety można walczyć z koronawirusem? Nowe badanie naukowców z North Carolina State University wskazuje, że niektóre składniki mogą być pomocne.

– Nasze laboratorium zajmuje się m.in. poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu – mówi prof. De-Yu Xie, autor publikacji, która ukazała się w piśmie „Frontiers in Plant Science”.

Badacze zwracają uwagę na proteazy - enzymy potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania.

W symulacjach komputerowych i badaniach in vitro odkryli oni, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro koronawirusa.

– Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie – mówi prof. Xie.

Komputerowe symulacje pokazały, że składniki obecne w zielonej herbacie, winogronach dwóch odmian muscadine, kakao i gorzkiej czekoladzie przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla wirusa proteazy.

– Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję – tłumaczy naukowiec.

Badania laboratoryjne przyniosły podobne rezultaty, jak testy komputerowe. Szczególnie silnie działanie proteazy hamowały związki znajdowane w winogronach i zielonej herbacie. Substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały natomiast jej aktywność o połowę.

– Zielona herbata zwiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki – wyjaśnia prof. Xie.

Czytaj też:
Szczepionka Pfizera zatwierdzona do użytku. Za kilka dni ruszają szczepienia
Czytaj też:
Mucha komentuje złośliwości pod adresem Dudy: To naturalne, że prezydent rozmawia z Gowinem

Źródło: PAP
 12