Płynne złoto Ameryki
  • Piotr SemkaAutor:Piotr Semka

Płynne złoto Ameryki

Dodano:   /  Zmieniono: 
Bacardi - rum
Bacardi - rum
Jakim trunkiem Jerzy Waszyngton uczcił inauguracje swojej prezydentury w 1789 r.? Oczywiscie rumem!

Większość Polaków kojarzy Amerykę z bourbonem, whiskey, ostatecznie z ginem. Ale z rumem? A jednak to trunek z trzciny cukrowej był najpopularniej najpopularniejszym alkoholem Stanów Zjednoczonych aż do pierwszej połowy XIX w. Dziś Ameryka wraca do małych gorzelni, które wskrzeszają stare rumowe tradycje.

Trzcina cukrowa to wprost wymarzona roślina do produkcji alkoholu. Wiedza o destylacji rumu trafiła z Indii i Chin do Europy poprzez Arabów. Za czasów mauretańskich rządów nad Hiszpanią powstały tam pierwsze w Europie plantacje trzciny. (...)

Cały artykuł dostępny jest w 34/2014 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także