Pomidor zamiast raka
  • Katarzyna PinkoszAutor:Katarzyna Pinkosz

Pomidor zamiast raka

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay.com/Mauro_B/Domena Publiczna
Czy na wędlinach, hamburgerach, chipsach i frytkach wkrótce pojawią się napisy podobne do tych na paczkach papierosów: „Powoduje raka”?

Na korytarzach Centrum Onkologii nie brakuje osób, które chciałyby cofnąć wskazówki zegara i zmienić swój jadłospis, aby uniknąć raka. Żeby go pokonać,często przechodzą teraz na drakońskie diety propagowane w Internecie, a odradzane przez onkologów. Piją np. litry wyciskanych soków albo do każdego posiłku dodają siemię lniane, orzechy, sezam, olej lniany i inne produkty z tłuszczami omega-3. Często jest z tego jednak więcej szkody niż pożytku. O ile dieta nie wyleczy z raka – choć bardzo wspomaga jego leczenie – o tyle w dużej mierze może jemu zapobiec. (...)

Od dawna wiadomo, że nadwaga i otyłość oznaczają ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, coraz więcej badań potwierdza też, że wraz z każdym kilogramem nadwagi rośnie ryzyko zachorowania na raka. Tkanka tłuszczowa m.in. produkuje estrogeny, które u kobiet sprzyjają rozwojowi hormonozależnego raka piersi, a także związki wywołujące w organizmie przewlekły stan zapalny. (...)

Skoro mamy zapomnieć o grillowanym mięsie, kotlecie schabowym, słonych paluszkach, wafelkach, pachnącej skórce od chleba, winie, a nawet gorącej herbacie, to co nam pozostaje? Przede wszystkim uwierzyć, że zmiana stylu życia ma sens. – Dzięki temu, że już zmieniła się dieta Polaków, udaje się rocznie uniknąć 3 tys. zachorowań na raka jelita grubego. Mężczyźni palą mniej papierosów niż kiedyś, dlatego spadła liczba zachorowań na raka płuc. W ciągu 20 lat udało się dzięki temu uratować 320 tys. osób, i to bez żadnych interwencji medycznych. Teraz chodzi o to, żeby na podstawie wiedzy, jaką mamy, nadal zmieniać styl życia – przekonuje prof. Jarosz. (...)

Artykuł został opublikowany w 11/2017 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także